Laulumusiikin ystävät ry

Laulumusiikin ystävät on vanhin suomalaisen laulutaiteen puolestapuhuja. Yhdistys toimii aktiivisesti, ylläpitää liedtaiteen elinvoimaisuutta ja on viime vuosina ansiokkaasti ja menestyksekkäästi tukenut laulumusiikin asemaa suomalaisessa musiikkikulttuurissa.

Laulumusiikin ystävien tärkein tehtävä on edistää ja tukea laulumusiikin, erityisesti liedin esittämistä ja säveltämistä. Yhdistys on yli 70 toimintavuotensa aikana järjestänyt säännöllisesti lukuisia konsertteja, seminaareja, näyttelyjä sekä tukenut yksinlaulujen levytys- ja julkaisutoimintaa.

Vuonna 2017 yhdistys järjesti suuren suosion saavuttaneen ja lajissaan ensimmäisen lied-sävellyskilpailun. Kilpailun kautta seura halusi aktivoida säveltäjiä liedmusiikin pariin ja tarjota sitä kautta laulajille ja pianisteille uutta, laadukasta laulettavaa. Suomalaisen liedin evoluutio-konserttisarjassa alan ammattilaiset kantaesittivät lähes 50 kilpailuun sävellettyä teosta.

Säveltäjä Yrjö Kilpinen perusti seuran Yksinlaulun ystävät-nimisenä vuonna 1948 ja toimi itse yhdistyksen puheenjohtajana koko loppuelämänsä ajan. Säveltäjän kuoleman jälkeen yhdistyksen nimi muuttui Yrjö Kilpinen -seuraksi. Pari vuotta sitten yhdistys palasi juurilleen jatkaen toimintaansa Laulumusiikin ystävät-nimisenä.

Suomen merkittävimmät säveltäjät, laulajat ja pianistit ovat olleet mukana yhdistyksen toiminnassa vuosikymmenten aikana. Tällä hetkellä seuran jäseniin kuuluu lukuisa joukko laulajia ja pianisteja, sekä lisäksi alan harrastajia ja eri tieteenalojen edustajia. Yhdistyksen jäseniä yhdistää intohimo liedmusiikin kehittämiseksi ja taiteenalan näkyvyyden lisäämiseksi.

Vuodesta 2013 seuran näkyvin toimintamuoto on ollut Tarvaspää Lied, Gallen-Kallela -museossa järjestetty konserttisarja. Konserttien ohjelmistossa on kuultu da Capo- muodossa erityisesti suomalaisten nykysäveltäjien teoksia ja kantaesityksiä. Mahdollisuuksien mukaan säveltäjät ja runoilijat ovat olleet henkilökohtaisesti paikalla osallistuen yleisön ja taiteilijoiden väliseen keskusteluun.

Tervetuloa mukaan toimintaamme! Jäseneksi pääset liittymään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen laulumusiikin.ystavat(a)gmail.com.

Yhdistyksen vuosikokouksen vahvistamat jäsenmaksut vuodelle 2021:

Vuosijäsen 25 euroa
Kannatusjäsen 100 euroa
Ainaisjäsen 200 euroa